Når døden venter på en bestemt dato

Det var et fantastisk foredrag Peter leverede. Det var en stærk oplevelse om forbrydelse, frygt, følelser, vold og afsavn. Peter formåede at levere foredraget med humor og alvor, meget spændende og kan absolut anbefales.

Ellen Rasmussen, formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov

Kom med til foredrag fra dødsgangen, når en dødsdømt amerikaner og jeg fortæller, hvordan det føles at have døden ventende på en bestemt dato. Han har siddet på dødsgangen halvdelen af sit liv og har siden 2013 levet med en dato for sin henrettelse – en dato, som hele tiden bliver udsat. Ham og jeg holder videomøder to-tre gange om måneden, og jeg har flere gange besøgt ham på dødsgangen, siden vores første udveksling af breve i 2016.

Jeg binder foredraget sammen, men via korte videooptagelser forklarer den dødsdømte selv, hvordan de ensformige dage på dødsgangen tærer på psyken; hvad han tænker om sin egen forbrydelse; hvad det betyder for ham at have set sin mor slå sin far ihjel; hvordan han forsøger at holde kontakt til sin teenage-datter over telefonen; og hvad han gør for at forberede sig mentalt til den dag, hvor han skal have de tre indsprøjtninger: én der bedøver, én der lammer, og én der slår ihjel.

Foredraget varer cirka 70 minutter, og den dødsdømte og jeg taler nogenlunde lige lang tid. Da det er et foredrag uden simple svar og konklusioner, forsøger jeg altid at engagere publikum, og jeg bliver altid gerne og diskuterer med de mest spørgelystne og uenige efterfølgende.

Tag endelig fat i mig, hvis du vil høre mere. Du kan også få tilsendt et par videoer fra dødsgangen – da han taler engelsk fra den amerikanske ghetto, kommer alle videoer med danske undertekster.

Kontakt: +351 935 356 234 (telefon/iMessage/Whatsapp) eller mail peter (snabel-a) krogh.net

Death is coming

I HAD TO ACCEPT THE FACT
THAT DEATH IS COMING.
AND IT AIN’T NOTHING
I CAN DO ABOUT IT.
I CAN’T FIGHT MY WAY OUT,
I CAN’T DISAPPEAR,
I CAN’T HIDE.
IT’S COMING.
IT TAKE A STRONG PERSON
TO BUILD UP TO THAT POINT, YOU KNOW.
AND IT’S AN INTENSE POINT
THAT YOU GONNA REACH.

THEN IT’S GONNA BE LIKE
A BREAKTHROUGH IN LIFE
THAT YOU GONNA ACCEPT IT.
SO, I MEAN,
YEAH, I WAS SCARED,
I’M STILL SCARED
BUT NOT TO THE POINT
WHERE I WAS.
I’M NOT SUPER AFRAID.
I KNOW I CAN’T STOP IT
SO I JUST GOTTA ACCEPT IT
AND ONCE YOU ACCEPT IT
THEN ALL THAT REAL REAL FRIGHT
GOES AWAY.

Svaret på mit spørgsmål: Er du bange for døden? Sagt 266 dage før henrettelsen – som senere blev udsat.

Reaktioner på foredraget

Jeg har holdt foredrag for skoleklasser, kirker, store virksomheder, en restaurant, Kræftens Bekæmpelse og andre. Selv om emnet er tungt, leverers det med grin og humor fra dødsgangen, og jeg forsøger altid at efterlade publikum – særligt den yngre del – med alt det positive, vi kan lærer.

Peter leverede et fantastisk foredrag for vores elever, hvor alle – lærere som elever – sad tryllebundne i små to timer, mens vi virkelig fik noget at tænke over fra den virkelige verden. At blive hevet ud af sin egen lille boble i trygge Danmark for at blive inviteret ind i en barsk og medrivende historie fra dødsgangen i USA er noget vi varmt vil anbefale alle voksne og unge mennesker – ikke mindst for at få sat sin egen hverdag i perspektiv. Både undervejs og efter foredraget fik elever og lærere rig mulighed for at stille spørgsmål, hvilket blev benyttet flittigt, og selv efter foredraget var slut og Peter for længst var taget afsted har eleverne været optaget af den gribende fortælling.

De ansatte på socialpædagogiske opholdssted Kanonen

Vi har haft Peter Krogh Andersen til en sogneaften i Elev, og var meget berørte af hans fortælling om sit møde med [den dødsdømte] og det amerikanske retssystem. Særligt indtryk gjorde det, at Peters oplæg var krydret med mange videooptagelser af hans samtaler med [den dødsdømte], som vi derfor fik en særlig fornemmelse af som person. Den personlige vinkel og dilemmaerne omkring kontakten med en dødsdømt blev fornemt formidlet. Hermed vores varmeste anbefalinger.

Lene Dahl-Hansen, sognepræst i Elev Sogn

Vi havde på Århus Akademi 3 oplæg ved Peter, hvor klasser og kollegaer deltog med religions-, samfundsfags-, engelsk- og dansktimer. Før oplægget var eleverne nysgerrige på emnet. Under oplægget var de helt opslugte af Peters indlevende og autentiske beretning, samt den dialog og debat de indgik i. Og efter oplægget var såvel elever som kollegaer fanget i følelsernes vold, og debatten om emner som dødsstraf, USA vs. DK, næstekærlighed og journalistens rolle fortsatte i flere undervisningstimer og pauser den efterfølgende periode. Vi anbefaler på det kraftigste Peter Krogh Andersens oplæg.

Anders Oksen, lektor og studievejler på Århus Akademi.